21 Indrukwekkende foto’s die China niet zou willen dat iemand ze zou zien

Lu Guang’s foto’s hebben de kanten van China blootgelegd waar de overheid niet graag over spreekt: drugsverslaafden, milieuproblemen, HIV-patiënten, enzovoort. Maar deze keer is de prijswinnende fotograaf zelf het centrum van een verhaal geworden. Zijn vrouw Xu Xiaoli beweert dat ze sinds 3 november 2018 niets van haar man heeft gehoord.

Op 23 oktober vloog de fotograaf naar Urumqi, de hoofdstad van de regio Xinjiang, waar hij van plan was om enkele fotografie-evenementen bij te wonen. Daarna zou hij naar Sichuan vliegen om zijn vriend Mr. Chen te ontmoeten om deel te nemen aan een liefdadigheidsevenement. De heer Chen kon de fotograaf echter niet vinden of contacteren.

Toen meneer Chen de vrouw van Guang vroeg naar zijn verblijfplaats, had ze niets. Om de situatie te onderzoeken, besloot mevrouw Xu contact op te nemen met de vrouw van de persoon die haar man had uitgenodigd naar Xinjiang. Ze kreeg te horen dat zowel meneer Lu als de gastheer was weggehaald door de nationale veiligheid. Lokale functionarissen uit de provincie Zhejiang, de geboorteplaats van de heer Lu, bevestigden dit later.

“Hij is al meer dan twintig dagen verdwaald”, zei zijn vrouw. “Als zijn meest directe familielid, heb ik geen kennisgeving van zijn arrestatie ontvangen,” zei mevrouw Xu op Twitter. “Ik heb herhaaldelijk contact opgenomen met de politie van Xinjiang maar ben er niet doorheen gekomen. Het is onze twintigste trouwdag [volgende week]. We zouden het samen moeten vieren. Ik kan alleen maar hopen op zijn veilige terugkeer. ”

BBC meldde dat Xinjiang berucht is geworden vanwege de strenge veiligheidscontroles, de zware bewaking en de aanwezigheid van de politie, en aanpakt wat zij beschrijven als groeiend radicalisme onder de etnische Oejgoerse moslimgemeenschap. De overheid is gevoelig voor kritiek en heeft journalisten aangehouden die in het verleden negatieve verhalen over China aan het onderzoeken waren.

“De realiteit in China is dat je nooit weet of je in de problemen komt omdat er geen geschreven regels zijn”, zei de fotograaf in een interview in 2017. Waarna hij een serie van nog meer bizarre foto’s maakte. Deze zijn te zien op de volgende pagina!