7 goede redenen om af en toe een SCHEET te laten – Nummer 5 heeft me echt verrast

Er bestaat nauwelijks een thema zo onaangenaam als flatulentie. Natuurlijk is het pijnlijk als je een wind laat in gezelschap en iedereen in de kamer weet wie de dader is. Maar eigenlijk is het een perfect normale lichaamsfunctie.

Als je wat meer op je gezondheid wil letten, loont het de moeite om je neus een beetje in de materie te verdiepen. Onderzoekers van de universiteit in Ohio ondervonden dat we gemiddeld 10 tot 20 scheten per dag laten.

Maar niet alle scheten zijn hetzelfde. Sommige stinken, andere niet. Niet-stinkende scheten laat je gewoon omdat je teveel lucht in je darmen hebt. Bijvoorbeeld omdat je lucht ‘hapt’ tijdens het praten, of omdat je net een drankje met koolzuur hebt gedronken.

1. Ze zijn een waarschuwingssysteem

Wat men ook doet, scheten kan men niet vermijden. Maar dat is goed, want ze leren je veel over je gezondheid. Hoewel de geur soms ondraaglijk is, vormen ze een vroegtijdige waarschuwing voor bepaalde gezondheidssymptomen. Als extreme geuren aanhouden of wanneer winden zelfs met pijn vergezeld gaan, zou je een arts moeten raadplegen.

2. Tegen een opgeblazen gevoel

Iedereen kent het wel: men heeft lekker en uitgebreid getafeld en men heeft een beetje een opgeblazen gevoel. Men voelt zich niet alleen opgeblazen, maar men is het ook. Omdat deze grote hoeveelheid eten verteerd moet worden, slaagt het lichaam niet alleen water, maar ook gassen op. En als je deze laat ontsnappen, zal je je gelijk beter voelen.

vrouw eet salade

3. De geur is goed voor je

Dat heb je goed gelezen: Het is gezond om je eigen winden te ruiken! Studies hebben uitgewezen dat er in onze winden stoffen zitten die ons tegen ziektes kunnen beschermen. Dit ligt aan de zwavelstoffen die ook de geur van rotte eieren veroorzaken. In grote dosissen kan het giftig zijn, maar in kleine dosissen biedt het net bescherming en kan het hartaanvallen voorkomen.

Op de volgende pagina staan nog 4 hele goede redenen af en toe een SCHEET te laten! Vooral nummer 5 heeft me echt verrast…