7-jarige meisje lijdt aan chemische brandwonden door tijdelijke tatoeages

Henna body art is al eeuwenlang een feesttraditie in vele landen. Maar naarmate het steeds populairder wordt, worden steeds meer mensen blootgesteld aan “zwarte” henna-kleurstof, die ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Een jong Brits meisje is het laatste slachtoffer van een slechte reactie op een zwarte henna-tatoeage. Zevenjarige Madison Gulliver was op vakantie in Egypte met haar moeder, vader en oudere broer toen ze de tatoeage kreeg als een beloning voor het feit dat ze zich zo braaf gedroeg tijdens de reis. In de spa van hun hotel liet ze het zetten en het leek in het begin niet problematisch.

Toen de familie echter kort daarna naar het VK terugkeerde, begon de huid van Madison onder de henna te blazen.

“We merkten dat er een kleine stukje aan de bovenkant van de tatoeage was opgeheven, maar we konden geen roodheid zien”, vertelde Madison’s vader, Martin, aan Metro. “De volgende ochtend begon de hele tatoeage te jeuken, dus we wasten hem af, wat een uitslag in de omtrek van de tatoeage onthulde.”

Ondanks crèmes en zalven moest Madison uiteindelijk naar brandwondenpecialisten gaan nadat een test van de vloeistof in de blisters een ongewoon hoog pH-niveau vertoonde – een aanwijzing dat ze leed aan chemische brandwonden.

“Ze dachten dat ze in staat zouden zijn om de blaren te weken en af te wrijven,” herinnerde Martin zich, “maar dat was niet mogelijk omdat ze zo dik waren, dat ze ze moesten afsnijden.” Het was de enige manier waarop ze de onderliggende brandwonden konden bereiken en behandelen.

“We waren ons helemaal niet bewust van de gevaren,” zei hij, die gevaren zijn dat zwarte henna vaak hoge niveaus van een chemische stof bevat, paraphenyleendiamine of PPD. Hoewel kleine hoeveelheden PPD vaak worden aangetroffen in andere cosmetische producten, zoals haarverf, is het niveau in zwarte henna allergeen en overgevoelig gebleken, vooral bij kinderen.

Volwassenen zijn echter niet immuun voor de mogelijk schadelijke effecten van zwarte henna. Slechts een paar maanden geleden ondervond een 22-jarige vrouw een soortgelijke gruwelijke reactie op een zwarte henna-tatoeage die ze in Marokko ontving.

“Hoewel PPD een goedgekeurd permanent ingrediënt voor haarkleurmiddelen is, heeft de FDA in haar tijdelijke tattoos openlijk gewaarschuwd voor gebruik op de huid en heeft ze consumenten geadviseerd om eventuele negatieve reacties te melden via de MedWatch Hotline,” legt Birnur Aral, Ph.D., directeur van de Het Health, Beauty and Environmental Sciences Lab van Good Housekeeping Institute. “Volgens de gegevens van de North American Contact Dermatitis Group uit 2013, had ongeveer 5,5% van de patiënten die op een patch waren getest met PPD een allergische reactie.

Haar advies? Vermijd zwarte henna-tatoeages, vooral in het buitenland, omdat cosmetische voorschriften van land tot land kunnen verschillen.

Na eerst te hebben ontkend dat er iets mis was met de henna, stuurde de Guest Relations Manager van het hotel een e-mail naar de familie die zich verontschuldigde en zei dat ze geen zwarte henna-tatoeages meer zouden aanbieden.

“We weten dat dit je dochter niet helpt,” zegt de e-mail, “maar we willen dat ze snel beter wordt.”

Madison heeft echter een lange weg te gaan, maar draagt tenminste zes maanden lang een compressieverband op haar arm.

“We willen geen compensatie,” zei Martin. “Het belangrijkste is om voor Madison te zorgen en de littekens te minimaliseren, omdat we niet willen dat ze de rest van haar leven opgroeit met een litteken.”

Bron: The Hearty Soul

Wat vind jij? Reageer hieronder