Altijd al een voormalig “Nazihotel” in een Duits skigebied willen hebben?

Mensen die altijd al een “Nazihotel” met ondergronds bunkerstelsel in hun bezit willen hebben kunnen er eentje aanschaffen in het Duitse wintersportdorp Berchtesgaden. Het “Hotel zum Turken” staat namelijk voor een schamele 3.650.000 euro te koop op de website van een Engelse makelaar.

Zeker een bijzonder object, want het dorpje Berchtesgaden heeft wereldwijde bekendheid gekregen als vakantieverblijf van Adolf Hitler. Hij verbleef daar vanaf 1923 in zijn vakanties en toen hij aan de macht kwam werd het na Berlijn het belangrijkste machtscentrum van de Nazi’s. Hitler bouwde er zijn eigen villa, het “Berghof”. Vele topnazi’s kwamen daar op bezoek. Het Hotel zum Turken diende als SS-hoofdkwartier en vlak voor het einde van de oorlog werden het vakantieverblijf van Hitler en enkele huizen van andere nazi’s opgeblazen, maar het hotel bestaat nog steeds.

Hitler liet naast veel gebouwen ook een drie kilometer lang gangenstelstel aanleggen, dat als ontsnappingsroute diende. De hoofdingang van het stelsel ligt nog steeds bij het hotel en dat betekent dat de koper van het hotel ook het bunkerstelsel krijgt. In Duitsland maken nu meerdere mensen zich zorgen dat het hotel in de verkeerde handen belandt en een bedevaartsoord wordt. Men hoopt dat de Duitse regering het hotel koopt om dit te voorkomen.

Rondleiding door het hotel

Het bunkerstelsel

Bron: VKMAG