Denk jij vaak aan koffie? Dan maakt dat jou al veel opgewekter en wakker

We hebben hier al eerder kunnen lezen dat mensen die koffie zwart drinken een mogelijk psychopaat kunnen zijn! Dat we bijna allemaal koffie nodig hebben om echt een beetje wakker te worden en weer fris en fruitig aan de nieuwe dag te kunnen beginnen is eigenlijk gewoon een feit. Het maakt ook eigenlijk niet uit wat voor soort koffie je nodig hebt, een espresso of een cappuccino, zolang er maar caffeine in zit om de dag te kunnen starten. Het kan zijn dat je een koffiemachine hebt die zelf de bonen maalt, een koffiezetapparaat met filterkoffie of gewoon een Senseo van Douwe Egberts of een Nespresso.

Een nieuw internationaal onderzoek toont nu echter aan dat je niet alleen maar opgewekter en dus echt wakker wordt van het drinken van koffie, ook zou het denken aan koffie je veel opgewekter maken!

Dit komt dus goed uit als je van plan bent om te minderen met koffie!

Wetenschappers van de Canadese universiteit van Toronto en de Monash-universiteit in Australië hebben door 4 studies vastgesteld hoe mensen zowel mentaal als fysiek reageren op het denken aan koffie.Ze kregen hiervoor verschillende koffie en thee gerelateerde opdrachten. De ene groep heeft koffie opdrachten gekregen en de andere groep opdrachten over thee.

Wat bleek het resultaat te zijn: De groep die koffie opdrachten kreeg gaf aan dat ze zich na de opdracht alerter, energieker en opgewekter voelden. Bij de theegroep was dit echter een stuk minder. Naast de mentale gesteldheid werd er ook gekeken naar de hartslag van de deelnemers. Er was ook een verschil in de hartslag merkbaar, de koffiegroep had een gemiddelde hartslag van 76 slagen per minuut, de theegroep 70 slagen per minuut was.

Dit resultaat is wel nog te onzeker om er op grond van het onderzoek wetenschappelijke conclusies aan te verbinden omdat het hebben van een hoger of lager hartslag natuurlijk ook afhankelijk kan zijn van andere factoren. De Wetenschappers zelf geven ook aan dat er nog veel meer onderzoek moet worden gedaan naar denken aan koffie en het effect hiervan op ons lichaam en onze geest. Vragen die hierbij belangrijk zijn om te stellen zijn: Moet iemand weten hoe het is om het effect van koffie te voelen voordat hij dit effect ook kan krijgen door alleen maar aan koffie te denken? Hoe dan ook: dat er een positief verband bestaat, lijkt zeker. Alle reden om wat vaker lekker te dagdromen over die heerlijke cappuccino…