Dit is waarom je eigenlijk je onderbroeken na een jaar moet weggooien

Heb jij een aantal lievelingsslips die je al jaren in de kast hebt liggen? Je bent niet de enige. Maar hoe onschuldig het ook lijkt om onderbroeken lang te bewaren – je wast ze toch steeds? – is dat niet helemaal waar. Een onderbroek moet na een jaar namelijk écht de prullenbak in.

En dat zit zo.

Bacteriën

Ons ondergoed moet na één draagbeurt in de was. Je draagt het immers de hele dag en bacteriën hopen zich dan makkelijk op in de stof. Zeker omdat ondergoed in contact staat met de intieme zones. Je zou denken dat een hete wasbeurt ervoor zorgt dat je ondergoed weer helemaal fris is. Maar niets is minder waar.

Vieze onderbroeken

Zelfs een heel hete was, haalt niet altijd alle bacteriën uit de stof. Hierdoor wordt ondergoed door de jaren heen steeds viezer, ondanks dat je het was. Dode huidcellen en bacteriën hopen zich op in je ondergoed en dat is niet zo fijn. Daarbij kunnen er soms nare bacteriën tussen zitten die je bijvoorbeeld hebt gekregen door een soa of een vaginale schimmel. En een onderbroek met die bacteriën erin, draag je liever niet nog eens.

Één jaar

Volgens gezondheidsspecialist Dr. Shirin Lakhani is het dan ook het beste om onderbroeken maximaal een jaar te houden. Hierna zijn ze echt rijp voor de prullenbak omdat ze simpelweg niet meer fris zijn. Voor ondergoed waarin je sport geldt zelfs een kortere periode. Deze onderbroeken zou je namelijk na een half jaar al gedag mogen zeggen.

Kwaliteit

Daarbij is er nog een tweede reden dat je je ondergoed het beste na een jaar kunt weggooien. De kwaliteit gaat er namelijk op achteruit. Na een jaar heeft een slip echt zijn beste tijd gehad en is de rek er vaak uit. Dat voorkom je door je ondergoed kouder te wassen. Maar dát maakt je ondergoed dan weer een stuk minder schoon. Conclusie? Vaker onderbroeken weggooien en naar de lingeriewinkel voor nieuwe exemplaren. Dat is niet zo’n straf, toch?

Bron: Libelle, Tyla. Beeld: iStock.