Dít is waarom moeders hun kind soms bij de verkeerde naam noemen

Het is je vast weleens overkomen: je roept je zoontje omdat het etenstijd is, maar noemt hem per ongeluk bij de naam van je man, van je andere kind, of zelfs bij de naam van de hond! Psychologen hebben onderzocht hoe dat precies komt.

In het onderzoek van Duke University werd aan meer dan 1700 mensen gevraagd of zij weleens bij de verkeerde naam worden genoemd, of dat ze zelf weleens de mist ingaan met namen van anderen. Ook vroegen de onderzoekers welke verkeerde namen er dan gebruikt werden en wat de relatie was met die mensen.

Vooral moeders
Wat bleek? Het overkomt mensen van alle leeftijden, niet alleen oudere mensen. Maar het blijkt wel vooral een kwaaltje te zijn van ouders, met name moeders, die hun kind bij de verkeerde naam noemen. Het gaat dan vaak om namen van verschillende kinderen die door de war worden gehaald, maar er zijn ook genoeg moeders die hun kind roepen met de naam van het huisdier.

Sociale groep
Zo’n naamsverwarring heeft een mooie oorzaak, ontdekten de onderzoekers. Als een moeder haar kind bij de verkeerde naam noemt, is dat vrijwel altijd de naam van een ander familielid (of een huisdier dus…), maar nooit de naam van een collega of kennis. Het gaat om mensen die in dezelfde sociale cirkel vallen, in dit geval de familiecirkel.

Relaties
Het zit zo: we slaan informatie over personen in onze hersenen op in het zogenoemde ‘semantische geheugen’, dat werkt als een soort netwerk van verbanden en relaties. Als je even niet op de naam van je kind kunt komen, kan het zijn dat je geheugen wel informatie over een gerelateerd persoon activeert, zoals de naam van een ander familielid of dierbare. Met andere woorden: als een moeder haar kind bij de naam van zijn broer of zus noemt, komt dat eigenlijk gewoon omdat ze van hen allebei houdt.

Goed excuus
De volgende keer dat jij iemand bij de verkeerde naam noemt, heb je dus een goed excuus. En schaam je er niet voor: het is juist een mooi teken dat je meerdere dierbaren in je leven hebt!

Bron: Quartz, Libelle Beeld: iStock