Een kind heeft geen erotische gedachten bij een kus op de mond

Bekendheden die het zich in hun hoofd halen om hun kind op de mond te kussen, kunnen op grote commotie rekenen. Neem voetballer David Beckham, die geregeld onder vuur ligt omdat hij zijn kinderen op de mond kust. Overigens kon zijn vrouw Victoria op dezelfde kritiek rekenen toen zij haar dochter kuste op een instagramfoto. We vroegen opvoeddeskundige Marina van der Wal naar haar visie op dit onderwerp.

Seksueel verwarren

”De mond heeft uiteraard een erogene zone, maar óók een praktische kant. Net zoals de borsten beide functies hebben. Waarom moet altijd alles zo ‘versekst’ worden? Een kind heeft echt geen erotische gedachten bij een kus op de mond. Net als de situatie waarin een jongetje een stijf piemeltje kan krijgen tijdens de borstvoeding. Ook dit wordt vaak gezien als erotisch, maar dit is slechts een teken dat hij zich fijn en lekker voelt!”

‘Mam, ik wil geen kus meer!’

”Wel willen veel kinderen op een bepaald moment geen kus op de mond meer. Dit omdat het zijn mond dan ook gebruikt om met andere leeftijdsgenootjes te zoenen, bijvoorbeeld. Dat is jammer, maar geen teken dat je kind niet meer van je houdt. Een grens is geen afwijzing! Het is slechts een kwestie van telkens een stukje van de navelstreng afknippen. De manier van intimiteit met hem of haar verandert, en dat hoort erbij.”

Schoolplein

”Sommige kinderen vinden het niet prettig om aan de rand van het schoolplein gekust te worden. Zij schamen zich hiervoor en dat heeft te maken met hun eigen ontwikkeling. Dat moet je respecteren.

Ga na: wat is de manier waarop mijn kind contact met me zoekt? Je kind is altijd maatgevend. Hij of zij is autonoom over het eigen lichaam. Houd altijd de grens van je kind in de gaten. Als ouder zou je hier als eerste op moeten reageren, en je hieraan moeten houden.”

Bron: Vrouw