Eenmalig een vuurwerkverbod invoeren: hoe staat het ervoor?

Bronnen bevestigen maandag na berichtgeving van de NOS dat het kabinet dit jaar een algeheel vuurwerkverbod wil, zodat de zorg het niet nóg drukker krijgt op oudejaarsavond. Het voorstel wordt nog besproken en de meningen zijn enorm verdeeld.

Hoe staat het er nu voor?

Eenmalig vuurwerkverbod

Een geheel vuurwerkverbod is nog niet helemaal rond, maar het lijkt erop dat het kabinet deze jaarwisseling kiest voor een verbod. Aan het begin van het jaar stelde het kabinet onder maatschappelijke druk al een gedeeltelijk vuurwerkverbod in dat komende jaarwisseling van kracht zal zijn. Het precieze verbod is nog niet bekend, maar voor de politie en boa’s is een geheel vuurwerkverbod beter te handhaven, zei Ruud Kuin van de Nederlandse BOA Bond tegen NU.nl.

Zorgpersoneel ontlasten

GroenLinks en Partij voor de Dieren pleiten al langer voor een vuurwerkverbod, maar vinden het vooral in de coronacrisis onverantwoord om ziekenhuizen of de huisartsenpost met vuurwerkslachtoffers te belasten. Zorginstellingen reageren positief en ook noemt Ambulancezorg Nederland het voorstel van het kabinet verstandig. ”Vuurwerk zorgt niet alleen voor schade en legt een enorme druk op de hulpdiensten, het brengt dit jaar ook veel onzekerheid en spanningen met zich mee”, zei burgemeester van Nijmegen Hubert Bruls, de voorzitter van het Veiligheidsberaad, tegen AD.

Vuurwerkbranche

In 2019 hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. De inkoop van het vuurwerk voor komende jaarwisseling is al gedaan en de folders zijn bij de meeste vuurwerkhandelaren al gedrukt. Nederlanders geven gretig geld uit aan vuurwerk en de vuurwerkbranche vreest dan ook het ergste. Marcel Teunissen, voorzitter van Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN), is bang dat een aantal kleine ondernemingen het hoofd niet meer boven water kan houden.

Er werken duizenden mensen in de vuurwerkbranche en vooral voor kleine bedrijven zoals een fietsenwinkel kan de verkoop van vuurwerk net een grote extra zijn. Komende vrijdag wordt de knoop definitief doorgehakt. Het kabinet heeft namelijk tijd nodig om de compensatie voor de vuurwerkbranche rond te krijgen.

Angst voor illegaal vuurwerk

Paul van Zuijlen, directeur van het brandwondencentrum in Beverwijk, is niet voor of tegen een vuurwerkverbod, maar hij is voor minder slachtoffers. Het is geen gemakkelijke overweging om een verbod in te zetten, al geldt dit voor zes steden in Nederland al wel. Toch blijft de angst dat veel mensen nu juist illegaal vuurwerk gaan kopen of richting België en Duitsland te reizen om daar inkopen te doen. Juist het illegale vuurwerk zou leiden tot de meeste slachtoffers.

Bron: Margriet, ADNU.nl | Beeld: iStock