Exotische spinnen in opmars: niet gevaarlijk, wel eng

Dankzij de hete zomers en zachte winters wordt ons klimaat steeds interessanter voor exotische spinnen. Diersoorten die nooit in ons land leefden, doen dat ineens wel. Gevaarlijk zijn ze niet. Eng wel.

Vergeleken met een aantal jaren geleden leven er steeds meer exotische diersoorten in Nederland. Dat zijn dieren die voorheen alleen voorkwamen in het warme Zuid-Europa, maar door de opwarming van de aarde ook kunnen overleven in onze natuur en zeeën.

Huizen en schuren

Volgens biodiversiteitsexpert Jinze Noordijk gaat dat ook op voor spinnen: “Denk bijvoorbeeld aan de valse wolfspin. Die is tegenwoordig gewoon te vinden in het Nederlandse stedelijke gebied, maar hij komt oorspronkelijk uit het zuiden.”

Ook de grote steatoda komt steeds vaker voor in Nederland. Dat is een spin die qua uiterlijk wat weg heeft van de gevreesde zwarte weduwe, maar niet qua gevaar. Voorheen kon die spin hier alleen overleven in verwarmde groentekassen, tegenwoordig is hij te vinden in vele huizen en schuren.

‘Hartstikke nuttig’

Door de zachte winters en warme zomers begint het klimaat in Nederland steeds fijner te worden voor die spinnen. Maar of je er bang voor moet zijn? “De meeste spinnen zijn hartstikke nuttig. De gevaarlijke tropische varianten, die af en toe meekomen met vrachtschepen, overleven het hier niet”, stelt Van Helsdingen gerust.

Spinnen zijn niet de enige exotische diersoort die nu in Nederland voorkomt. De andere dieren zijn niet zo onschuldig als de spinnen. Eerder werden al meldingen gedaan van een invasie van draaigatjes: een bijtende mierensoort die onze eigen zwarte mieren verdrijft.

Ecosysteem uit balans

Niet alleen kunnen die invasieve soorten hier overleven, ze kunnen het ecosysteem zelfs uit balans gooien. Zo eten Amerikaanse rivierkreeftjes bijvoorbeeld alle onderwaterplanten in onze rivieren op, waardoor er geen zuurstof overblijft en vissen sterven.

Biologen zijn minder bezorgd over exotische spinnen dan over andere exoten. Zie je een exotische diersoort in je tuin of op zolder? Maak een foto en stuur die op naar experts. Zij kunnen je dan advies geven over de soort en hoe je het beste kunt handelen.

Bron: RTL Nieuws