‘Flirten met collega’s vermindert stress op het werk’

Sjans jij wel eens op het werk?

Heb jij al wel eens met een collega geflirt op het werk? Nu blijkt uit onderzoek dat daar niets verkeerd aan is. Volgens onderzoek van de Washington State University zou het zelfs goed zijn tegen de stress.

De studie werd gepubliceerd in Organizational Behavior and Human Decision Processes. Het onderzoek stond onder leiding van assistant-professor Leah Sheppard en vond plaats in samenwerking met onderzoekers uit Nederland en Canada.

Het onderzoek maakt een duidelijk onderscheid tussen seksueel sociaal gedrag dat als positief wordt ervaren en gedrag dat eerder als seksuele intimidatie ervaren wordt. Tot de eerste categorie behoort bijvoorbeeld complimentjes maken of onschuldig flirten. Sheppard beklemtoont dat bijvoorbeeld seksueel getinte opmerkingen vanwege leidinggevenden dan weer voor stress zorgt.

Flirten geeft je een goed gevoel

Wanneer collega’s met je flirten, geeft je dat een goed gevoel en dat zou het stressniveau verlagen. Uit het onderzoek blijkt ook dat het helpt tegen de stress en slapeloosheid die je kunt krijgen wanneer je het gevoel hebt dat je oneerlijk behandeld wordt op het werk.

Het onderzoeksteam van Sheppard is geen voorstander van zero tolerance maatregelen om seksuele intimidatie te voorkomen. Werknemers van Netflix mogen bijvoorbeeld niet langer dan vijf seconden naar elkaar kijken en bij de Amerikaanse televisiezender NBC mogen de collega’s geen taxi’s delen. Er bestaan zelfs richtlijnen tegen knuffelen.

Daarover zei Sheppard: “Je moet geen zero tolerance beleid invoeren voor normaal sociaal gedrag tussen groepen van bevriende personen, dat zorgt alleen maar voor ongemakkelijke situaties.”

Leidinggevenden

Wat flirterige opmerkingen of complimentjes van leidinggevenden betreft, ligt de situatie soms anders. Daarover klinkt het: “Zodra de ene een machtspositie heeft over de andere, kan er sprake zijn van seksuele intimidatie.” Managers wordt echter evenmin aangeraden om flirten te promoten: “Het gebeurt natuurlijk, of het gebeurt niet.”

Bron: Libelle, WSU. Beeld: iStock