Gezellig of onhygiënisch? Zóveel mensen laten hun hond bij hen in bed slapen

De een vindt het onwijs knus, de ander juist hartstikke vies en onhygiënisch: er zijn twee kampen als het gaat over of je hond wel of níet in je bed mag slapen. Toch toont recent onderzoek aan dat héél veel mensen het toelaten.

Maar liefst 75 procent van de hondenbaasjes zou het geen probleem vinden.

Speciale band

De band tussen een hondenbaasje en zijn of haar viervoeter is speciaal. Daar valt niet over te twisten. Bij de een resulteert dit in een band die zó hecht is, dat het beestje op de bank zit wanneer er televisie gekeken wordt, het dier meegaat naar alle afspraken en bij het baasje in bed kruipt aan het eind van de dag. Anderen zijn strenger, en laten de hond altijd in zijn eigen mand slapen. Maar dat blijken maar bar weinig hondenbaasjes te doen.

Onderzoek

Het Amerikaanse bedrijf Stonyfield Organic deed recentelijk onderzoek naar de band die baasjes met hun huisdier hebben. Hiervoor lieten ze duizend Amerikaanse hondenbaasjes een enquête invullen. En wat bleek uit de onderzoeksresultaten? Maar liefst 75 procent van de participanten gaf aan hun hond gewoon mee de slaapkamer in te nemen. Een ander resultaat was dat 64 procent aangaf door de huidige coronamaatregelen méér met hun hond te wandelen dan voorheen.

Bacteriën

Terwijl het zonder twijfel heel gezellig is om tegen je hond aan te kruipen, wordt het niet als verstandig te zien. Integendeel, het wordt wegens gezondheidsredenen zelfs afgeraden. Gezondheidsnet.nl meldt dat dieren in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich meedragen die de mens flink ziek kunnen maken. “Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep. Zulke infectieziekten heten zoönosen, en in huisdierenland is toxoplasmose de bekendste”, leert de website ons.

Likken

En laat jij je hond vaak liefkozend over je gezicht likken? Ook dat kun je maar beter niet meer toestaan. Want ook op de tong van je trouwe huisdier zitten erg veel bacteriën, die nare ziekten kunnen overbrengen op mensen.”De kans op een bacterie door een supermarktkip is nihil, de kans op een bacterie door een lik van een hond die net z’n kont heeft gelikt, is veel groter”, verklaarde parasitoloog en veterinair adviseur Paul Overgaauw van de Universiteit Utrecht daarover eerder aan het AD.

Bron: Libelle, PeopleGezondheidsnetAD. Beeld: iStock