Grote kans op eerste winterstorm dit weekend (en die krijgt ook een naam)

Het gaat komende weekend hard waaien. Zo hard dat de kans groot is dat we zondag de eerste winterstorm van het jaar gaan krijgen. En deze storm krijgt hoogstwaarschijnlijk ook een naam. Een primeur voor Nederland.

In de loop van de zondagmiddag gaat het heel hard waarin, zegt weerman Maurice Middendorp van Buienradar. “De kans is groot dat de eerste storm van dit jaar zondag een feit is.” Voor een storm moet een uur lang windkracht 9 gemeten worden bij één van de meetstations in ons land.

Harde windstoten
Het komende weekend gaat het vooral hard waaien langs de kust. “De wind komt vanuit het westen onze kant op. Maar in het hele land zullen we vooral last gaan krijgen van harde, vervelende windstoten.”

De storm zal de naam Ciara gaan krijgen. Stormen krijgen sinds september 2019 een naam. Het KNMI werkt daarvoor samen met de weerinstituten van Groot-Brittannië en Ierland. “Voorwaarde is wel dat de storm code oranje of rood moet veroorzaken in een van die landen. Als dat zo is, krijgen stormen sinds kort een naam.”

Door de storm een naam te geven, hopen de weerinstituten dat mensen de storm serieus nemen en de eventuele gevaren ervan.

Suggesties voor namen

In Groot-Brittannië en Ierland kan het publiek suggesties voor namen insturen. In Nederland heeft het KNMI voor dit eerste jaar een lijst opgesteld. Van de namen van de drie landen is een definitieve lijst gemaakt. Voor dit stormseizoen zijn dat: Atiyah, Brendan, Ciara, Dennis, Ellen, Francis, Gerda, Hugh, Iris, Jan, Kitty, Liam, Maura, Noah, Olivia, Piet, Róisín, Samir, Tara, Vince en Willow.

Blijft onstuimig

In de toekomst kan het zijn dat het KNMI ook het publiek bij de naamgeving van stormen gaan betrekken, schrijft het weerinstituut op de site. Of en wanneer is nog niet duidelijk.

Volgens Middendorp blijft het overigens winderig. “Ook volgende week is het nog niet gedaan met de wind. Het blijft onstuimig”, zegt de weerman.

Bron: RTL Nieuws