Haagse bronnen: ‘Voorlopig geen versoepeling van coronamaatregelen’

Twee weken geleden leek het er voorzichtig op: zouden er na al die maanden dan eindelijk weer een paar versoepelingen aankomen na 31 maart? Maar helaas: zondag melden bronnen dat die mogelijke aanpassingen er nog niet inzitten. Ook moeten we ons voorlopig aan de avondklok blijven houden.

De reden? De besmettingscijfers gaan nog altijd niet de goede kant op.

Overleg in het Catshuis

Zondag stond er weer een belangrijk overleg in het Catshuis op de agenda. Onder meer premier Rutte en vicepremiers De Jonge en Schouten kwamen in Den Haag samen om te praten over de coronamaatregelen. Eerder in maart gaven ze in een persconferentie voorzichtig aan dat we mogelijk op versoepelingen konden rekenen vanaf eind maart. Maar wel onder de voorwaarde dat de zogenoemde R-waarde onder de 1 zou blijven.

En dat is dus helaas niet het geval. Zondagochtend werden bij het RIVM ruim 7000 nieuwe besmettingen gemeld. Dat is weliswaar lager dan zaterdag, maar het aantal positieve tests van de afgelopen week ligt ruim 20 procent hoger dan de week ervoor. Verschillende leden van het Outbreak Management Team (OMT) lieten de afgelopen dagen al weten kritisch tegen de versoepelingen aan te kijken. Nu bevestigen bronnen uit Den Haag dat het er inderdaad nog niet naar uitziet dat dat gaat gebeuren.

Geen versoepeling van coronamaatregelen voor Pasen

Alle plannen om begin april met een drankje op het terras te zitten, moeten dus helaas weer terug ‘de koelkast in’. Flink balen, omdat het er in de vorige persconferentie toch een béétje op leek dat we met de Pasen weer wat meer zouden mogen. Zo hadden Rutte en De Jonge het in de persconferentie van 8 maart onder meer over verruiming van de mogelijkheden om te winkelen, en over studenten die wellicht weer naar college zouden kunnen.

De huidige lockdown in ons land duurt in elk geval tot en met 30 maart 2021. Tot woensdagochtend 31 maart geldt daarnaast de avondklok tussen 21.00 en 04.30 uur. Dinsdagavond 23 maart staat er weer een nieuwe persconferentie op het programma.

Bron: Libelle & NOS.