Helene (47) woont samen met 2 mannen: we vrijen met zijn drieën

Fysiotherapeut en tantramasseur Helene woont samen met twee mannen. Ze leven polyamoreus. „Monogamie zal voor sommigen prima werken, maar voor mij niet. Wat mij betreft kan er zelfs nog iemand bij, een vrouw heeft de voorkeur.”

Helene: „Ik ben mijn hele leven al anders dan anderen. In de extreem ouderwetse familie waarin ik opgroeide, was ik een buitenbeentje. Ik hield van popmuziek, ruige spelletjes, sport en verlegde graag mijn grenzen. Ik was al op heel jonge leeftijd geïnteresseerd in seksualiteit en relaties.”

Narcistische trekjes

„Van mijn elfde tot mijn veertiende had ik een vriendin en op mijn vijftiende leerde ik mijn inmiddels weer ex-man kennen. Met hem trouwde ik al op mijn 18de. Ik wilde niets liever dan mijn ouderlijk huis ontvluchten; mijn moeder was psychiatrisch patiënt en mijn vader heeft narcistische trekjes. Ik was doodongelukkig. Mijn bizarre jeugd is de basis geweest voor mijn leven nu, denk ik.

Na vijf jaar huwelijk vertelde ik hem dat ik weleens iets met een andere man zou willen. Hij wist dat ik ook op vrouwen val, maar dit was nieuw voor hem. Hij moedigde het niet aan, maar verbood het mij ook niet. Dus ik ging op zoek. Uiteindelijk hebben we een tijdje iets gehad met een ander stel – allebei swingers. Op een gegeven moment verbrak mijn man onze relatie; hij ging verder met mijn beste vriendin en ik werd als oud vuil op straat gezet!”

Buurman

„Ik verhuisde en ontmoette Jan Tromp, mijn buurman. Ik vond hem meteen al leuk, maar hij hapte nooit toe. Kort na zijn scheiding kregen we toch een relatie. Jan moest wennen aan mijn leefstijl, maar daar gaf ik hem de tijd voor. Heel af en toe bezochten we een parenclub of hadden we een vriendin ’voor erbij’, maar in hoofdzaak waren we samen.

Op ons huwelijk, nu vier jaar geleden, spraken we hardop naar elkaar uit dat we er wel iemand bij zouden willen hebben. Jan en ik hebben mede de Stichting Polyamorie Nederland opgericht en ruim drie jaar geleden namen we een datingsite voor polyamorie over. De site kon wel een update gebruiken, dus plaatsten we een oproepje voor een it’er.”

Depressief ogende nerd

„Daar reageerde Jan Keijzer op. Eerlijk gezegd vond ik hem een stoffige, depressief ogende nerd, maar ik merkte dat ik hem niet uit mijn hoofd kreeg. ’Ik geloof dat ik hem leuk vind’, vertelde ik mijn eigen Jan. Hij moedigde me aan om dat gevoel te onderzoeken. Ik heb diverse balletjes bij Jan Keijzer op moeten gooien, voordat hij doorhad wat ik wilde.

Toen hij begreep dat ik hem écht leuk vond, was hij blij verrast. We hebben onze relatie rustig opgebouwd en ook Jans stoffige uiterlijk drastisch onder handen genomen. De make-over maakte hem zeker dertig jaar jonger! En het was niet alleen de uiterlijke verandering waardoor Jan zo opknapte, ook zijn neerslachtige houding verdween. Hij bloeide helemaal op!”
Met zijn drieën

„We zijn nu tweeënhalf jaar met z’n drieën en heel gelukkig. Waar Jan Tromp wat meer een mannetje-mannetje is, is Jan Keijzer eerder vrouwelijk. Die eerste is mijn stoere beschermer, wij kunnen geweldig samenwerken en ik ben gek op de rust die hij uitstraalt. Daarnaast is hij ook nog eens een geweldige kok.
Met de andere Jan kan ik goed sparren en filosoferen. Hij is zorgzaam en attent en ik geniet ervan hem nog steeds te zien groeien in zijn ontwikkeling. We vri*en met zijn drieën en dan raken de mannen elkaar ook wel aan, maar ze zullen niet snel zelf het initiatief richting elkaar nemen.”

Vijf paarden

„We proberen elke dag te vr*jen, maar ons drukke leven met ons werk én vijf paarden zorgt ervoor dat het er ook wel een keertje bij inschiet. Soms gaat de ene Jan ’s morgens vroeg al de paarden voeren en blijf ik met de andere Jan nog even in bed liggen. En dat mag allemaal.

Alles in onze relatie gaat heel organisch. We kennen geen jaloezie. Ik ben weleens bang dat ik een van de mannen tekort doe of mijn aandacht ongelijk verdeel. Daar let ik goed op en ik vraag er ook regelmatig naar. Ik kan altijd op een eerlijk antwoord rekenen, we hebben geen geheimen voor elkaar.”

Lepeltje-lepeltje-lepeltje

„Vr*jen is belangrijk voor mij, maar niet het belangrijkste. Ik houd echt van deze mannen, ik wil oud met ze worden. En wat mij betreft kan er zelfs nog iemand bij. Drie mannen kan ik aan, maar een vrouw heeft de voorkeur. Nu liggen we met z’n drietjes in bed… lepeltje-lepeltje-lepeltje. Als er één draait, draaien de anderen mee.

Ik voel me veilig en geborgen bij de mannen, ze dragen mij op handen. Natuurlijk is er ook weleens ruzie, vaak om een onbenulligheid. En meestal ben ik de aanstichter. Als ik met de ene Jan ruzie maak, komt de andere Jan er sussend tussen: ’Kinderen, nu is het klaar, ophouden.’”

Een dorp

„Wij wonen in een dorp waar vrijwel iedereen van onze relatie afweet. Ook onze vrienden accepteren het volledig. Ik merk niets van negativiteit. We lopen met z’n drieën hand-in-hand en ik zoen ook rustig met allebei de mannen als we ergens zijn. Waarom niet? Ik houd van mensen en met sommigen is de klik zo goed, dat ik er mijn leven mee wil delen. Wat anderen daarvan denken? Dat boeit me niet!”

Bron: Telegraaf