Hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans op relatiebreuk

Stellen gaan vaker scheiden wanneer ze veel in leeftijd verschillen. Ook het opleidingsniveau speelt een rol bij een relatiebreuk. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal bureau voor de statistiek.

Leeftijdsverschil

Stellen waarvan de partners ongeveer even oud zijn, gaan het minst vaak uit elkaar. Bij minder dan twee jaar leeftijdsverschil gaat 25 procent van de stellen scheiden. Wanneer het leeftijdsverschil vijf tot tien jaar is, stijgt dat percentage naar 30 procent. En hoe groter het leeftijdsverschil, hoe groter de kans dat een stel uit elkaar gaat.

Hoogopgeleide partners

Hoogopgeleide partners staan vaker garant voor een duurzame relatie dan andere stellen; respectievelijk 19 en 31 procent was twaalf jaar later een eigen weg ingeslagen.

“Een van de redenen daarachter is dat mensen die hoogopgeleid zijn minder financiële stress hebben, dat kan mensen parten spelen”, zegt Traag. Bij een mix hebben stellen met een hoogopgeleide vrouw sneller genoeg van elkaar dan koppels met een hoogopgeleide man.

Kinderen

Ongehuwde stellen en koppels zonder kinderen zijn sneller op elkaar uitgekeken dan anderen. Dat geldt ook als er kinderen zijn uit een eerdere relatie en bij gemengde stellen wat betreft migratieachtergrond.

Wel neemt na vier jaar samenwonen het scheidingsrisico af. “Na die vier jaar weet je wel of je karakters bij elkaar passen, dan ontstaat een soort stabilisering”, zegt Traag.

Bron: RTL Nieuws