‘Kinderen die weigeren naar bed te gaan, verdienen later meer geld’

Was jij ook zo’n kind dat ’s avonds alles uit de kast haalt om maar niet naar bed te hoeven? Of die op alles wat jij vraagt keihard ‘nee’ roept? Dat lijkt een voorbode te zijn voor een rijk en welvarend leven.

Dat blijkt uit een onderzoek van de American Psychological Association. Onderzoekers volgden 745 kinderen 40 jaar lang. Al die jaren werd bijgehouden wat voor soort gedrag de kinderen vertoonden en wat dat later voor invloed had op hun leven als volwassene.

Koppigheid loont
Wat bleek? Koppige kinderen die weigerden naar bed te gaan als hun ouders dat zeiden, of nooit hun eten op wilden eten als dat moest, of hun schoenen niet aan wilden wanneer dat nodig was, bleken op latere leeftijd meer geld te verdienen dan brave kinderen. De onderzoekers geven geen heel duidelijke reden, maar concluderen slechts dat het zo is.

Voortekenen
Volgens de onderzoekers zijn het breken van regels en het uitdagen van ouders twee voortekenen dat een kind later een hoger inkomen zal hebben dan gemiddeld. “Als er geen derde variabelen in het spel zijn, mogen we aannemen dat kinderen met deze eigenschappen later meer verdienen, omdat ze bereid zijn om veeleisend te zijn tijdens het onderhandelen over salarissen en loonsverhogingen.”

Het is wel te begrijpen: als je van jongs af aan gewend bent om op alles heel hard NEE te antwoorden, dan durf je dat later waarschijnlijk ook eerder als je baas je te weinig salaris biedt. Dus ach, de volgende keer dat je kind of kleinkind weigert om naar bed te gaan, of z’n bord niet leeg wil eten, onthoud dan dat hij daar later profijt van zal hebben.

Maar goed, dat verandert helaas niets aan de situatie dat jij nu met zo’n koppige slaapweigeraar moet dealen… Succes!

Bron: Libelle & ResearchgatePractical Parenting Beeld:Istock