Home Bizar Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Kun je een zuurstoftekort krijgen door het dragen van een mondkapje?

Nu we het dringende advies hebben gekregen om in alle openbare binnenruimtes een mondkapje te dragen, kun je er eigenlijk niet meer omheen. Toch zijn er nog steeds veel mensen die liever geen mondkapje opzetten omdat ze het er benauwd van krijgen en bang zijn voor een zuurstoftekort. Maar is dit wel echt mogelijk?

Wij leggen het je hier uit

Kun je er een zuurstoftekort van krijgen?

Laten we vooropstellen dat het dragen van een mondkapje gewoon niet heel comfortabel is. Zeker als je het kapje langere tijd moet dragen of bijvoorbeeld in een warme ruimte bent, dan kan het al snel benauwd aanvoelen. Als je je mondkapje echter op de juiste manier draagt, dan kan het niet leiden tot een zuurstoftekort. De niet-medische mondkapjes zijn namelijk luchtdoorlatend en sluiten onvoldoende af en kunnen dus geen gezondheidsproblemen geven. Je kunt er dan ook geen zuurstoftekort van krijgen, maar het kan wel zo zijn dat je een benauwd gevoel krijgt.

Benauwd gevoel voorkomen

Om dit benauwde gevoel zoveel mogelijk te verminderen, is het belangrijk om goed op je ademhaling te letten wanneer je een mondkapje draagt. Als je namelijk verkeerd uitademt, kun je gaan hyperventileren. Probeer je ademhaling daarom zo rustig mogelijk te houden en probeer niet in paniek te raken als je het benauwd krijgt. Zorg er daarnaast voor dat je een mondkapje draagt van een dunne, maar dichte stof. De papieren mondkapjes geven eigenlijk het minst een benauwd gevoel. Als je dus bij jezelf merkt dat je het snel benauwd krijgt, kun je beter geen herbruikbaar mondkapje van een dikke stof dragen. Probeer je mondkapje ook pas op te zetten wanneer het moet. Als je dus gewoon buiten loopt kun je ‘m af laten, zo lang je maar de anderhalve meter afstand houdt van andere mensen. Pas als je een ruimte in gaat zet je je mondkapje op.

Bron: Margriet, Gezondheidsnet | Beeld: iStock