Mopperweer: wisselvalligheid troef met buien en een matig zonnetje

We klagen wat af over het weer. Als de mussen in juni gebraden uit de dakgoot storten, is het te warm. Als je in juli een truitje aan moet trekken, is het te koud. Een week boven de dertig graden en je mag de tuin niet meer sproeien. Een paar dagen typisch Nederlands weer en we mopperen dat het een lust is.

Na de recordwarmte van vorige maand, met dagen van ver boven de 30 graden, houdt het gemopper over het weer de komende dagen nog wel even aan. Het is wisselvalligheid troef en die voorspelling geldt zeker voor de komende dagen, zo niet de komende weken. Als we de weerprofeten van WeerPlaza mogen geloven zelfs tot einde van de maand, met wat zon, buien en bewolking.

Vandaag trekt er wat bewolking over ons land, maar hier en daar laat ook de zon zich zien. In het noordoosten, waar de bewolking het zwaarst is, valt mogelijk een buitje. In de middag beloopt het kwik tussen de 16 en 21 graden en bij een matige, en aan zee wat krachtiger, noordwestenwind klaart het zelf even op. De warmte waaraan we stilaan zijn gaan wennen, lijkt ver weg.

Geleidelijk warmer

In de loop van de avond raakt het bewolkt en gaat de temperatuur, met minima tussen de 7 en 13 graden, behoorlijk omlaag. Die bewolking zorgt morgen in het westen van het land voor lichte regen. De druppels breiden zich later in de dag over heel Nederland uit. Met een graadje of 18 aan de kust, en landinwaarts oplopend naar 22, is het nog steeds behoorlijk wisselvallig.

Woensdag is minder nat en tegen donderdag begint het er weer een beetje op te lijken. De zon laat zich wat meer zien en er stroomt warmere lucht het land binnen, waardoor het geleidelijk warmer wordt. ‘s Middags ligt de temperatuur tussen de 20 en 24 graden. Bij een graadje meer spreken de weervorsers van ‘warm weer’ en mag de jas officieel thuisblijven. Maar zover is het, al het gemopper ten spijt, nog niet.

Bron: AD