Onderzoek bewijst: het jongste kind is het lievelingetje van de ouders

Ben je de jongste thuis? Dan heb je mazzel: je zou zomaar eens het lievelingetje van je ouders kunnen zijn.

Het onderzoek is van e-Kortingscode en het resultaat is duidelijk: bij meer dan de helft van de ondervraagde ouders is hun jongste kind hun favoriet.

Het gevolg is ook niet mis: doordat het jongste kind met veel liefde en aandacht opgroeit, wordt het vaak een zelfstandig en populair persoon. Ze groeien op met de houding: ik krijg dingen voor elkaar. Natuurlijk zullen ouders niet snel zeggen dat de benjamin van het stel hun oogappeltje is, maar het is ongemerkt vaak toch zo. En dat is pech voor alle oudsten in een gezin: slechts een kwart noemde hun oudste nakomeling het favoriete kind.

Hoe het zo komt? De meerderheid van de ouders wijdt de voorkeur aan het feit dat het jongste kind makkelijker is in vergelijking met broers en zussen. ‘’Mijn jongste dochter kijkt alles af bij de oudste. In verhouding heb ik dus weinig omkijken naar haar’’, zegt Ben van den Heuvel. Ook blijft een jongste kind vaak het langst thuis wonen of bij zijn of haar ouders plakken.

Opvallend is dat grootouders er anders over denken. Voor 42 procent van de opa’s en oma’s is juist het oudste kind het lievelingetje.

Bron: Libellee-Kortingscode. Beeld: iStock