Onderzoek wijst uit: katten nemen de persoonlijkheid van hun baasjes over

Is je kat een vervelend, irritant rotbeest? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Volgens een recent onderzoek nemen katten karaktereigenschappen van hun baasjes over. Zei ik ‘vervelend, irritant rotbeest’? Ik bedoelde ‘superlief, schattig en knap’. Dus.

Onderzoek karakter van katten en baasjes

Vier Amerikaanse onderzoekers publiceerden hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Plos One. Ze keken naar het gedrag van meer dan 3.000 baasjes en hun katten. Wat blijkt? De persoonlijkheidstrekjes van kateigenaren waren vaak terug te zien in hun pluizige viervoeter.

Vijf dominante eigenschappen

De onderzoekers keken naar vijf eigenschappen: hoe extrovert, aangenaam, open, nauwgezet en neurotisch de katten en hun baasjes zijn. Baasjes die hoog scoorden in de neurotische categorie hadden eerder katten met gedragsproblemen. Katten die graag veel buiten zijn, waren opgevoed door extroverte baasjes.

Katten vs. kinderen

De onderzoekers verklaren dit resultaat door de relatie tussen de kat en het baasje te vergelijken met een kind-ouderrelatie. Kinderen nemen vaak ook dominante eigenschappen van hun ouders over tijdens hun opvoeding. Side note: er moet meer onderzoek naar katten en mensen gedaan worden om met zekerheid uitspraken te doen over hun relatie. Maar nu snappen we wel waarom Taylor Swift haar katten haar ‘kinderen’ noemt..

Bron: Glamour