RIVM: 20% van positief geteste mensen gaat tóch de deur uit

Wanneer je positief getest bent op het coronavirus, moet je thuisblijven. Toch blijkt dat maar liefst 20% van de positief geteste mensen alsnog gewoon naar buiten gaat.

“Deze positief geteste mensen gingen bijvoorbeeld naar het werk, of brachten hun kinderen naar school”, legt Aura Timen van het RIVM uit aan RTL Nieuws.

Stijgende lijn

Bovendien gaat maar liefst 70% van de mensen met klachten ook gewoon naar buiten. Hierdoor verspreidt het virus zich steeds sneller onder de bevolking. Dat is duidelijk te zien aan de stijging van het aantal besmettingen. Begin juni werd 1 op de 100 personen positief getest, inmiddels ligt dit op 14 per 100 tests.

Horeca

Volgens Timen worden vooral jongeren positief getest en zij komen elkaar vaak tegen in de horeca. Dat is dan ook de reden dat het kabinet heeft besloten alle cafés en restaurants opnieuw te sluiten. Dat maakte premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdag bekend tijdens de persconferentie.

Laten testen

Het RIVM benadrukt nogmaals hoe belangrijk het is om je aan de maatregelen te houden. Wanneer je klachten hebt die passen bij het coronavirus, maak je een afspraak om je te laten testen. Ga alleen naar buiten voor de test en blijf verder thuis tot je de uitslag hebt.

Als blijkt dat je op dit moment niet besmet bent met het coronavirus, mogen jij en je huisgenoten weer naar buiten. Je kunt dan ook weer naar buiten en aan het werk, tenzij je daar natuurlijk te ziek voor bent. Ook mogen kinderen weer naar school of naar de opvang.

Niet naar buiten

Wanneer blijkt dat je besmet bent geraakt met het coronavirus en de test dus positief is, blijven jij en je huisgenoten thuis. De GGD neemt dan contact met je op. Zij zullen uitleggen wat jij en de mensen om je heen moeten doen.

Bron: Libelle, RIVMRTL Nieuws. Beeld: iStock