“s werelds dikste jongen”, 12, was uiteindelijk 190kg voor zijn opmerkelijke transformatie

Een kind met overgewicht dat ‘de dikste jongen van de wereld’ werd genoemd, woog 190kg terwijl hij op zijn 10e de helft van zijn lichaamsgewicht verloor in een opmerkelijke transformatie.

Arya Permana, 12, werd geïnspireerd om het vet te bestrijden door zijn dromen om een professionele voetballer te worden.

De supporter van Liverpool FC wordt door vrienden en vreemden online geprezen omdat hij in de afgelopen twee jaar bijna 100kg is verloren.

Arya, uit Cipurwasari, Indonesië, haalde de krantenkoppen toen hij zo overstuur raakte door zijn gewicht omdat hij niet in staat was om met zijn vriendjes te spelen.

Beeldmateriaal verscheen online van hem als een morbide zwaarlijvig kind dat in een watertank speelde om zijn lichaam te koelen.

Sindsdien heeft hij een maagoperatie gehad, volgde hij een strikt dieet en doet hij nu regelmatig aan lichaamsbeweging.

Toen hij vandaag vanuit zijn huis sprak, zei de jongen: “Nu ben ik blij, ik kan lopen, ik kan ook spelen.

“Ik ben wendbaarder geworden dan voorheen, ik hou ook van voetballen.

“Ik kan met mijn vrienden 5 km wandelen en elke middag speel ik voetbal met ze.

“Mijn favoriete voetbalclub is Liverpool FC en mijn favoriete speler is [de Braziliaanse] Roberto Firmino, ik wil net hem kunnen voetballen.”

Rokayah Somantri, 37, en vader Ade Somantri, 47, zeiden dat Arya vijf keer per dag at op zijn zwaarste punt.

De kleine jongen kon genoeg rijst, viscurry, rundvlees, groentesoep en Tempeh – een traditionele sojaschijf – doorkruipen om twee volwassenen een hele dag mee te voeden.

Maar de bariatrische operatie afgelopen april hielp Arya het probleem aan te pakken en hij heeft sindsdien suiker en vet vervangen voor veel groenten en fruit.

Maar nu zei trotse vader Ade, een boer,: “We hebben hem het voedsel gegeven dat artsen hebben aanbevolen.

“We geven hem geen verboden voedsel, hij mag geen snoepjes of zoete drankjes drinkt, hij mag absoluut geen suiker.


“Arya is nu heel actief en speelt met zijn vrienden. Hij gaat zelfs een wandeling maken met zijn vrienden.

Vroeger zei de hulpeloze moeder Rokayah: “Hij was voortdurend hongerig en had een enorm dieet.

“Hij was altijd moe en klaagde over kortademigheid, hij at en sliep alleen, er is geen andere pijn dan het lijden van je eigen kind.

“Geen enkele moeder wil stoppen met het voeden van haar kinderen, maar dat moest wel omdat ik hulpeloos was. We hadden geen geld om artsen te bezoeken en hadden al onze besparingen aan het voeden van hem uitgegeven.”

Arya heeft de afgelopen maanden ook leren motorrijden.

Hij is wettelijk niet oud genoeg om te mogen rijden maar zijn ouders geloven wel dat dit zijn vertrouwen heeft geholpen.