Snurkt jouw partner? Uit onderzoek blijkt dat dat heel slecht is voor jouw gezondheid

We weten allemaal dat goede slaap heel erg belangrijk voor je is! De grootste merken maken reclame voor de beste merken zoals Hastens of Emma maar ook bijvoorbeeld de Ikea die een hele andere prijs rekent voor een goede nachtrusten. Sommige mensen zoeken hun onheil in andere middelen behalve een goed bed of goede kussens en dekens. Sommige gebruiken juist melatonine pillen of andere slaapmiddelen om aan goede nachtrust te komen. Met een goede nachtrust is iedereen elke keer weer opgewassen tegen de uitdagingen die de dag erna brengt. Dat goede slaap dus een van de belangrijkste ingrediënten is voor een goede gezondheid is dus een feit. Maar naast alles wat je slaap kan verstoren moeten we niet de snurkende partner onderschatten.


En de gevolgen van je snurkende partner zijn serieuzer dan je denkt want het snurken van je partner drukt een serieuze stempel op je gezondheid.

We weten allemaal dat een partner wel eens het bloed onder je nagels kan halen maar dat het ook in de slaap mogelijk is om de ander gek te kunnen maken dat blijkt nu ook.

In The Independent is een onderzoek gepubliceerd waarbij de slaap bestudeerd werd van 140 deelnemers die in de buurt van een luchthaven wonen. Deze deelnemers zijn dus gewend om iedere nacht het lawaai van vliegtuigen te horen en slapen dus met constante aanwezigheid van geluid.

De onderzoekers konden vaststellen dat het lawaai van het luchtverkeer bij de deelnemers een ernstige verstoring van hun slaap veroorzaakten. Dit stelden ze vast door middel van het monitoren van hun bloeddruk. Deze steeg naarmate het geluid van het luchtverkeer luider werd. Hoe meer decibels, hoe hoger de bloeddruk, zo simpel is het.

En nu wordt het interessant: Eenzelfde stijging in het bloeddruk deed zich voor wanneer de deelnemers werden onderworpen aan het lawaai wat ontstond door hun snurkende partner.Gesnurk van een partner en luide luchtverkeer veroorzaken eenzelfde mate van verandering in de bloeddruk.

Dat dit niet heel onschuldig is blijkt ook maar weer aangezien een te hoge bloeddruk brengt ernstige gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Een hoge bloeddruk is namelijk een belangrijke risicofactor voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie.

Je hebt er dus alle baat bij om zoveel mogelijk bronnen van lawaai te vermijden in je slaapomgeving.