Sommige mensen houden meer van hun hond dan van andere mensen: een studie legt uit waarom

Er zijn mensen die meer van hun honden en katten houden dan van andere mensen – je kent vast wel zo iemand? Ook online is het niet ongewoon om een stormloop van reacties te lezen waarin gebruikers hun minachting uiten over de vele meldingen van dierenmishandeling.

Verontwaardiging bij de mishandeling van honden is volkomen normaal – geen enkel dier mag geweld worden aangedaan, ook een mens niet. Toch kunnen deze mensen veel meer medeleven hebben voor een dier dan voor een levend wezen van hun eigen soort. Waarom? Een onderzoek van de Northeastern University heeft geprobeerd de vraag te beantwoorden.

vrouw en hond

Onderzoekers van de Northeastern University wilden de kwestie in een specifiek onderzoek belichten om de redenen te onthullen die ertoe leiden dat veel mensen meer compassie voelen voor een hond dan voor een ander mens. De test die door de onderzoekers werd voorgesteld, was gericht op een steekproef van 240 studenten, die over (valse) meldingen van dieren- en mensenmisbruik moesten lezen. De veronderstelling van de onderzoekers was dat de leeftijd van het dier en de volwassen persoon zeker van invloed zou zijn geweest op het vermogen om meer of minder empathie te voelen.

Maar dit was niet helemaal zo. Het was niet de leeftijd die een bepalende factor was, maar de soort: velen leden het meest bij het zien van een geslagen hond in plaats van een volwassen man die met een honkbalknuppel werd mishandeld. Deze gewaarwording kon eigenlijk alleen veranderen als het in plaats van de volwassen man om een kind ging. Maar in ieder geval laat de algemene tendens zien hoe de mens meer medeleven kan tonen voor honden dan voor hun eigen soort.

man en hond

Waarom? Het is zeer waarschijnlijk dat mensen honden beschouwen als kwetsbare wezens, ongeacht hun leeftijd; de menselijke volwassene daarentegen kan zichzelf verdedigen. Een andere verklaring zou kunnen zijn dat veel mensen van hun honden houden alsof ze hun kinderen zijn, familieleden in alle opzichten – een overweging die het vermogen om empathie te voelen sterk beïnvloedt.

Leeftijd wordt een belangrijke factor als het gaat om mensen, maar niet om honden of andere dieren. Over het algemeen heeft een mens meer kans empathie te tonen tegenover diegenen die zich niet kunnen verdedigen en geweld ondergaan. Deze studie toont echter een trend die niet 100% effectief is: veel mensen die in de loop van de tijd een diepe band met hun hond hebben gehad, zijn ook meer onder de indruk van de mishandelingen van hun eigen soort. Gevoelens en medeleven voor de verschillende soorten variëren echter, afhankelijk van de situatie, en tonen alle tegenstrijdigheden met betrekking tot dit thema.

Bron: Bekijkdezevideo

Wat vind jij? Reageer hieronder