Ver, vaak en snel hardlopen niet gezonder dan één keer per week rustig joggen

Goed nieuws voor liefhebbers van de sukkeldraf: elke week vijftig minuten op je gemakje joggen, is net zo goed als drie keer per week flink hardlopen. 

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt hoeveel uren je wekelijks klokt of hoe hard je gaat, meldt The Guardian: het is allemaal even goed voor de gezondheid.

Hardlopen

Dit heugelijke nieuws blijkt uit een analyse van veertien onderzoeken naar het verband tussen hardlopen en gezondheid. De resultaten werden dinsdag gepubliceerd in British Journal of Sports Medicine. Hardlopen verlaagt volgens de onderzoekers de kans op hart- en vaatziektes met dertig procent, en de kans op kanker met 23 procent – en je hoeft het niet eens heel vaak te doen.

Vijftig minuten

Je wordt namelijk al gezonder van vijftig minuten hardlopen per week. “Iedere vorm van hardlopen, zelfs één keer per week, is beter dan niet rennen,” schrijven de onderzoekers. Meer rennen maakt je zelfs niet eens per se gezonder; en of je nu acht of dertien kilometer per uur rent, maakt ook niet uit. Hele fanatieke hardlopers leven volgens de onderzoekers namelijk niet per se langer dan mensen die dat op amateurniveau doen.

Lopen

“Maar dat moet mensen die drie of zes keer per week rennen vooral niet ontmoedigen,” zegt Željko Pedišić, leider van het onderzoek en hoogleraar volksgezondheid van de Victoria Universiteit in Melbourne. Al gaat bij mensen die elke dag hardlopen, het risico op vroegtijdige sterfte juist weer omhoog. Wel is af en toe rennen dan weer gezonder dan af en toe lopen of fietsen: dan maak je maar ongeveer tien procent minder kans op een vroege dood. Nou, hop dan maar, in de benen.

Bron: LINDA | Foto: Unsplash