Verdrietig verband met corona: dierenmishandeling flink toegenomen

Ook veel dieren hebben het in de coronacrisis zwaar te verduren. Niet omdat ze het coronavirus oplopen en ziek worden, maar omdat baasjes vreselijke dingen met ze doen. De afgelopen weken is het aantal meldingen van dierenmishandeling fors toegenomen.

Dat constateert het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling.

Deskundigen zien een verband tussen de toegenomen mishandeling en de coronacrisis. Een koolmeesje dat wordt opgesloten in een vogelhuisje en overlijdt, kapot gegooide zwaneneieren uit een nest, een vastgebonden hond en een doodgeschoten ooievaar. Schrijnende voorbeelden van mishandelde dieren die medewerkers van de Dierenambulance de afgelopen tijd aantroffen.

Verveling en frustratie

Waarom dit soort gevallen dan precies nu extra voorkomen? Nienke Endenburg van het Landelijk Expertisecentrum Dierenmishandeling vermoedt dat het te maken heeft met verveling. “Mensen zitten veel binnen en dan ontstaan irritaties”, laat ze aan Editie NL weten. Helaas worden de daders niet altijd gepakt, omdat de mishandeling in huis gebeurt. Van Endenburg hoopt dan ook dat dierenartsen extra oplettend zijn, en bij vermoedens van mishandeling het expertisecentrum bellen.

Bron: Libelle, Editie NL. Beeld: iStock