VIDEO: Maya is een kat met het syndroom van Down

Wist jij dat ook katten geboren kunnen worden met een extra chromosoom? Maya is zo’n huistijger met iets vergelijkbaars als het syndroom van Down.

En haar baasjes zijn maar wát trots op hun huisdier.

Bijzondere kat
Maya heeft bijna 335.000 volgers op Instagram. “Dit is Maya. Ze heeft een extra chromosoom en wil de wereld laten zien dat anders zijn bijzonder is, voor zowel dieren als mensen”, staat er in haar biografie. De baasjes delen lieve foto’s en filmpjes van een spelende, miauwende en ontspannen Maya, die met haar schele oogjes en uitstekende tongetje de camera inkijkt.

Net als mensen?
Doordat Maya een chromosoom teveel heeft, ziet ze slechter en wijkt haar koppie af van hoe normale katten eruitzien. Maar of katten ook echt het syndroom van Down kunnen hebben? Nou, het is vergelijkbaar, maar eigenlijk kunnen alleen mensen ermee geboren worden. Mensen hebben namelijk 23 paar chromosomen met dna. Bij mensen met het syndroom van Down bestaat het dna van de 21ste chromosoom niet in tweevouden, maar in drievoud. Een trisomie, wordt dat genoemd. Katten hebben 19 paar chromosomen, dus ze hebben dat 21e chromosoom niet eens. Toch is net zoals bij een mens ook bij Maya te zien dat ze iets afwijkends in haar lichaam heeft.

Zeldzaam
Als dieren met zo’n extra chromosoom geboren worden, dan sterven ze al kort voor of kort na de geboorte. Dat is bij Maya gelukkig dus niet het geval. En daarom kun je haar best zeldzaam noemen. Kijk haar toch eens genieten van haar kattenleven: