Wetenschap: chagrijnig worden door honger is doodnormaal

Iedereen heeft er waarschijnlijk wel eens last van gehad: je wordt enorm prikkelbaar omdat je al tijden niks gegeten hebt. Het zal waarschijnlijk wel meevallen, maar je wilt gewoon even niet dat mensen tegen je praten en zo snel mogelijk wat eten.

Waarschijnlijk ben je het wel met me eens dat dit fenomeen voornamelijk bij vrouwen voorkomt. Het is echter zo dat de mens hier niet veel aan kan doen.

Hangry

Het is zelfs zo dat hier een term voor is, namelijk hangry. Hiermee wordt het nare gevoel dat je krijgt wanneer je hongerig bent bedoeld.

Brad Bushman, professor aan de Universiteit van Amsterdam en The Ohio State University, legt uit hoe dit gevoel ontstaat. Wanneer je weinig eet heeft dit invloed op je prefrontale cortex, het voorste gedeelte van je hersenen. Dit gedeelte is betrokken bij cognitieve en emotionele functies van het brein.

Wanneer we te weinig eten, zal ons brein niet genoeg voedingsstoffen krijgen. Dit zal ervoor zorgen dat we moeite hebben om onze emoties te controleren. Met als gevolg: een hangry gevoel.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat mensen die last hebben van dit fenomeen ook een moeizamere relatie hebben. Heb jij een vriendin die regelmatig prikkelbaar is, dan weet je wat je zou moeten doen

hotdog

De oplossing

Met de glucosespiegel kan jij dit fenomeen tegengegaan, want als de glucosespiegel stabiel is, zal je minder last hebben van prikkelbaarheid en kan je jouw emoties beter onder controle houden. Andere factoren, zoals genoeg slaap pakken, zijn ook belangrijke factoren die invloed hebben op je emoties.

Bron: MAN MAN