Home Bizar Onderzoek: Het krijgen van een kind is één van de meest waardeloze...

Onderzoek: Het krijgen van een kind is één van de meest waardeloze dingen die ja kan overkomen

Een studie die vorige week in het tijdschrift Demography is gepubliceerd, suggereert dat je als een nieuwe ouder je ellendig zal voelen. De studie, door de Canadese demograaf Rachel Margolis en anderen, getiteld ‘Ouderlijk welzijn rondom de eerste geboorte als determinant van verdere pariteitsprogressie’, werd uitgevoerd in Duitsland, een land dat Japan onlangs heeft gepasseerd als de plaats met de minste geboortes in de wereld.

De onderzoekers wilden het verschil begrijpen tussen het aantal kinderen dat mensen willen hebben en het aantal dat ze uiteindelijk krijgen. Vooral Duitse mensen zeggen dat ze gemiddeld twee kinderen willen, en dan maar anderhalf. Deze statistiek suggereert dat een groot aantal mensen die willen dat kinderen er beter over nadenken nadat ze die eerste hebben. Waarom zou dat zijn?

De studie beschuldigt een “afname van het welzijn rondom de eerste geboorte”, ook wel bekend als “ongelukkig zijn”.

Om gegevens te verzamelen, vroeg het onderzoek mensen over hun ‘algehele welzijn’ in de loop van ongeveer vijf jaar over de drie jaar voorafgaand aan de geboorte van een eerste kind, en de twee jaar daarna. Respondenten werden niet gevraagd naar ouderschapsinformatie, vanwege een “taboe” tegen het toegeven dat je kinderen het leven uit je zuigen.

De daling van het gemelde geluk van nieuwe ouders gaat verder dan je zou verwachten van slapeloze nachten, en het omgaan met poep-luiers. In feite, enigszins schrikbarend, begon het ongeluk pas in het eerste en tweede jaar na de geboorte. En toen het gebeurde, was het een grote ellende.

The Washington Post wijst erop dat dit niet het enige onderzoek is waarin mensen werden gevraagd om hun geluk te beoordelen tijdens een bepaald levensgebeurtenis op een schaal van 1 tot 10. Aangezien er andere zijn, kunnen we een paar snelle vergelijkingen maken. Mensen rapporteren bijvoorbeeld een gemiddelde daling van 0,6 voor een scheiding en een volledig punt voor het ervaren van werkloosheid of het overlijden van een echtgenoot. De geboorte van een eerste kind? Dat blaast ze allemaal uit het water met een gemiddelde daling van 1.6.

De studie verzamelde bronnen van ongeluk in drie categorieën. De eerste en tweede categorie bestonden uit de slingers en pijlen van zwanger worden, zwanger zijn en bevallen: vruchtbaarheidsproblemen, kotsen en dergelijke. De andere categorie was de ‘voortdurende en intense aard van opvoeding in het eerste jaar’, die zulke beproevingen omvatte als ‘depressie, huiselijk isolement en verbroken relatie’.

Dus kijk uit naar depressie, eenzaamheid en vecht met je partner als je van plan bent binnenkort kinderen te krijgen.

De auteurs wijzen er echter op dat dit alleen betrekking heeft op de spanningen van het zijn van een nieuwe ouder, niet de ouder van een basisschoolstudent, of een volwassen volwassen persoon, wat misschien een lachertje is voor iedereen weet. Dat komt omdat het puur begon als een poging om erachter te komen wat er aan de hand was met de gezinsgrootte in Duitsland. Ze voegen eraan toe dat verder onderzoek de enige manier zou zijn om ‘de manieren waarop opvoedervaringen gedurende de hele levensloop het vruchtbaarheidsgedrag naar boven of naar beneden beïnvloeden, aan te pakken’.