Wetenschappers ontwikkelen contactlenzen die inzoomen als je twee keer knippert

Wetenschappers ontwikkelden een contactlens die gecontroleerd kan worden door oogbewegingen, zoals twee keer met de ogen knipperen om in en uit te zoomen.

lenzen

Nee, je bent niet per ongeluk in een teletijdmachine gestapt en 100 jaar verder in de tijd getransporteerd. Je bent nog altijd in 2019 en Willem-Alexander is nog steeds koning. Een groep wetenschappers uit California creëerde een futuristische, robotcontactlens.

Hoewel de meeste robotten voorgeprogrammeerd zijn of manueel bediend moeten worden, zijn de onderzoekers van de Universiteit van San Diego erin geslaagd om een lens te maken die de natuurlijke elektrische signalen in de menselijke oogbal nabootst.

oog van dichtbij

De lens, gemaakt van polymeer die verwijden met een elektrische stroom, wordt gecontroleerd aan de hand van vijf elektroden rond het oog die werken als spieren.

Ongelofelijk genoeg, kan de lens volgens het onderzoek gepubliceerd in Advanced Functional Materials schakelen tussen ‘dichtbij zicht’ en ‘verre afstandszicht’, simpelweg door twee keer met de ogen te knipperen. En binnen elke zichtmodus volgt de lens de richting van de oogbeweging.

De wetenschappers hopen ooit een systeem te ontwikkelen om een protheseoog of camera te creëren die alleen met de ogen bediend kan worden.

Wie had gedacht dat contactlenzen de toekomst zouden zijn? Nou, afgezien dan van de mensen die het in 1887 uitvonden. En de mensen die in 1938 de eerste plastic contactlens ontwikkelden.

Bron: HLN.be