Ziekenhuis blundert: man komt voor blaasoperatie, krijgt besnijdenis

Een onfortuinlijke Brit heeft een schadevergoeding ontvangen na een lullige fout van enkele artsen. De patiënt komt voor een blaasoperatie, maar krijgt een besnijdenis.

Het lijkt wel flauwe ‘Komt een man bij de dokter’-grap: in Groot-Brittannië hebben artsen de voorhuid van de 70-jarige Terry Brazier verwijderd, terwijl de patiënt eigenlijk een verkennende operatie aan zijn blaas zou ondergaan. Waarschijnlijk hebben de behandelende artsen simpelweg per abuis de dossiers van twee patiënten verwisseld en is er nagelaten enkele controles uit te voeren.

Onderhoudend gesprek

Deel van de verkennende blaasbehandeling is het injecteren van Botox, ook wel bekend van cosmetische ingrepen, in de blaaswand. Dit middel dient om urineverlies tijdens een inspectie van de blaas met een piepkleine camera te voorkomen. Terry is klaar voor de injectie en de artsen brengen hem deels onder narcose, waarna enkele verplegers bij wijze van afleiding een onderhoudend gesprek met de pensionado aanknopen. Dit blijkt funest: de onfortuinlijke Brit heeft geen moment in de gaten dat de artsen in werkelijkheid aan een besnijdenis beginnen.

Schadevergoedingen

Pas een uurtje of twee later realiseert het verplegend personeel dat er iets gruwelijk fout is gegaan. Ze nemen Terry apart en brengen hem op de hoogte van het (waardevolle) stukje huid dat hij is kwijtgeraakt. Volgens Terry komt dit bizarre nieuws als een “echte verrassing”. Uiteraard laat de patiënt het er niet bij zitten. Inmiddels heeft hij omgerekend ruim 21.000 euro aan schadevergoedingen ontvangen.

Spijt

Het bizarre incident vindt in september vorig jaar plaats in Leicester Royal Infirmary, een ziekenhuis in de Engelse stad Leicester. Directeur Andrew Furlong heeft inmiddels zijn excuses aangeboden. Aan de Britse pers, waaronder The Guardian, meldt hij: “We blijven diep en oprecht spijt betuigen over deze fout en ik wil deze kans aangrijpen om opnieuw excuses aan te bieden aan meneer Brazier”. Het ziekenhuis zegt voorts uitvoerig incident naar de kapitale blunder te hebben verricht.

Bron: Panorama